The Hired Hands: A Tribute to Bruce Langhorne/Various

Bruce Langhorne är ”känd” för att ha jobbat med musiker som bland annat Bob Dylan och Joan Baez. Men mest känd är han nog för soundtracket till Peter Fondas film The Hired Hand (1971). Ett minst sagt vackert avskalat soundtrack till denna antiwesternfilm, med melodier som jag nog aldrig kommer att tröttna på.

Musikern Dylan Golden Aycock driver den väldigt fina etiketten Scissor Tail Editions, och de återutgav bland annat Hired Hand 2014. Han gör även musik under eget namn och även som  Talk West (jag rekommenderar allt).

Nu har Dylan samlat ihop ett gäng musiker med hjälp av två av mina absoluta favoritmänniskor Loren Connors och Suzanne Langille för att göra en hyllningsskiva. Normalt sett brukar jag inte vara så förtjust i sådana här skivor med covers, men med tanke på vilka som valt ut musikerna och vilka musikerna är så blev jag ändå nyfiken. Två timmar lång trettiotvå låtar på nästan lika många musiker, där originalet består av elva låtar på tjugofyra minuter.

Några av musikerna är Loren Connors, John Fahey (gammal cover så klart), Alan Licht tillsammans med Steve Shelley, Tom Carter, Dylan Golden Aycock, Lee Ranaldo, Susan Alcorn, Scott Tuma, Chris Corsano, Laura Ortman och många fler. Och detta är minst sagt en lyckad skiva.

G.S Schray Gabriel

Gabriel S. Schray har släppt lite musik tidigare men det är det första jag hört av honom. Pressreleasen nämner Durutti Column, Talk Talk, Suzanne Craft och Lord if the Isles (minus kicktrumman). Och det räcker gott och väl för att jag ska bli intresserad. Vidare referenser skulle nog kunna vara Jonny Nash och Gigi Masin.

Och jag kan väl inte säga att jag är besviken, klart min kopp te. Skivan är släppt på den nystartade skivetiketten Last Resort.

Dan Melchior Melpomene

Dan Melchior har släppt väldigt många skivor sedan slutet av nittiotalet, den första var en skiva med Billy Childish och han förknippades nog länge med skitigt rock och popmusik. Han var gift med Letha Rodman Melchior som tragiskt nog gick bort i cancer 2014. Hennes musik och konst var kollageartad ambient. Jag rekommenderar verkligen hennes skivor Handbook For Mortals och den postumt utgivna Shimmering Ghost. Dan har såvitt jag vet tidigare gett ut minst två liknande skivor, och jag tror de var inspirerade av Lethas musik: Happiness is Over Rated och The Souls of Birds and Mice. Både är väldigt bra, den första i synnerhet är otroligt vacker.

Senaste skivan: Melpomene är utgiven på Idea Intermedia. Dan har använt en Sony mini kassett för att spela in alla ljud på skivan som består av akustiska instrument, grytor och annat. Den påminner onekligen om de två skivor jag nämnt tidigare, med den skillnaden att den stundtals låter som att den doppats i ett badkar med dub. Pianoklink, akustiska gitarrklink dränkt i ekon. Rekommenderas varmt.

Graeme Miller & Steve Shill The Moomins

I början av åttiotalet tillfrågas de två musikerna Graeme Miller och Steve Shill att göra ny musik till den polska tv-versionen av Mumintrollen för brittisk tv. De är bland annat inspirerade av Brian Eno och Young Marble Giants. Nu utgiven för första gången av Finders Keepers. Riktigt fin. Intervju med Graeme och Steve här.

Visible Cloaks Reassemblage

Jag är mycket förtjust i Visble Cloaks tidigare skivor (ibland under namnet Cloaks), de har även fantastisk smak, kolla in deras mixar som den här. Jag blev alldeles till mig när jag fick veta att de skulle släppa en skiva på en av mina favoritetiketter RVNG Intl. Det låter extremt modernt och alldeles fantastiskt.

SSaliva We Never Happened 

Om du gillar Visible Cloaks så rekommenderar jag Ssalivas nya skiva, som även den är riktigt bra.

Jan Zonder Vrees OST

Stroom.tv började som en belgisk radiostation som förra året utvecklades till en skivetikett som lyfter fram mindre kända belgiska artister. Första släppet var ett soundtrack till en animerad film: Jan Zonder Vrees OST (1984) av Alain Pierre.

Alain Neffe An Introduction Into The Insane World Of Alain Neffe

Det andra släppet är en samling med musikern Alain Neffe som under åttiotalet under en mängd olika namn gjorde musik ensam och med vänner och flickvänner. Här är en nyinspelad intervju med honom.

Jan Van den Broeke 11000 Dreams

Senaste släppet är en samling, och min favorit, med musikern Jan Van den Broeke, som även han gjorde musik under flera namn och med olika människor. Musiken enligt pressrealeasen är ”introvert music gold” och jag instämmer. Långsamma små ambienta poplåtar med pratsång av Jan själv och ibland av vänner, ackompanjerad av field recordings, trummaskiner och samplingar från filmer. Starkt influerad av Les Disques du Crépuscule och Crammed Discs. Rekommenderas något alldeles oerhört.

Joel Vandroogenbroeck The Coloursound Box 

När vi ändå är inne på Belgien så måste jag tipsa om en box med arton library-skivor släppta på åttiotalet av Brainticket-medlemmen Joel Vandroogenbroeck. En av dessa skivor återutgavs för något år sedan av Superior Viaduct (Biomechanoid) och den är mycket bra, vill påstå att nästan rubbet i den här boxen också är det, med ett par undantag. Här är en ny intervju med Joel.

Dominique Lawalrée First Meeting

Ok vi tar en belgare till, Dominique Lawalrée är en kompositör som under sjuttio och åttiotalet gav ut en mängd skivor på sin egna etikett Editions Walrus. First Meeting är en samlingsskiva med låtar från fyra av hans skivor. Utgiven av de två etiketterna Ergot Records och Catch Wave Limited. Pianokompositioner inspirerade av Satie samsas med ambientstycken framförda på syntar, orgel, röst och slagverk. Hans musik var tydligen en gång i tiden tänkt att ges ut på Brian Enos Obscure Records men så blev aldrig fallet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s