Kyle Bobby Dunn From Here to Eternity

Kanadensaren Kyle Bobby Dunn är en mästare på episk droneig ambient. Fem år sedan förra skivan, följer han upp med en tre timmar lång skiva med en massa gästmusiker som Mark Nelson, Loscil och Maryam Servin. Dunn använder sig huvudsakligen av elgitarr men det förekommer även stråkar piano, syntar och annat. Skivan är som sagt tre timmar lång, men håller definitivt för sträcklyssning och kan i dessa dagar med jakt på snabba kickar vara nyttigt att ta sig an. Enligt Dunn själv är skivan ett försök att sammanfatta den eviga konflikten av interna motstridiga känslor som livet innebär. Släppt på Past Inside the Present som slipper en drös bra grejer framöver.

 

Gil Sansón / Lance Austin Olsen Works On Paper

Elsewhere drivs av Yuko Zama, här finns en intervju där hon förklarar varför hon startade sin etikett. Hon är även väldigt iblandad i Erstwhile med sin man Jon Abbey och Gravity Wave. som drivs av Michael Pisaro. Jag rekommenderar i princip allt på dessa etiketter, men nu handlar det om Works on Paper. Gil Sansón är från Venezuela och Lance Austin Olsen från Kanada. Deras första samarbete började när Olsen målade omslaget till Sansóns ‎Immanence, A Life.

Både Olsen har även på med måleri och grafisk konst och det var så de började samarbeta, sedan började de göra musik ihop. Först en låt’ A Meditation on the History of Painting’ från skivan Dark Heart på Another Timbre (ännu en etikett som är en musikalisk släkting till ovanstående etiketter).

Works on Paper består av fyra spår på drygt 30 minuter vardera. Det är två tolkningar av  de gör av varandras verk. Det är ett långsamt kollage av field recordings, röst, akustiska instrument och samplingar. En av årets finaste skivor.

Michael Pisaro Nature Denatured and Found Again

Apropå Pisaro och och Gravity Wave så har vi nu den här fyra timmar långa boxen, 20 låtar på 12 minuter vardera. Skivan är inspelad mellan 2011 och 2015. Skivan består av field recordings längs med Grosse Müh-floden i Österrike. Musiker som medverkar är Antoine Beuger, Jürg Frey, Marcus Kaiser, Radu Malfatti, André Möller, and Kathryn Pisaro. Jag hade nog bara koll på Jürg Frey innan som släppt en drös bra skivor på Wandelweiser och Another Timbre

Instrumenten är flöjt, oboe, cello, trombon, klarinett, elgitarr men Pisaro har även sine tones och annat så det är stundtals ganska droneigt och svårt vad som är field recordings och vad som är instrument. Nåväl fyra ljuvliga timmar musik och ljud.

 

Flussphoto.jpg

 

 

JAB Erg Herbe

John Also Bennett har varit inblandad i mycket som jag gillar på i sistone, Thoughts Of A Dot As It Travels A Surface på Shelter Press tillsammans med Christina Vantzou var soloskiva han också medverkar. Och trion Forma, vars senaste skiva SemblanceKranky var bra. Hans första soloskiva släpps nu på just Shelter Press.

Det tog honom nästan tio år att komma fram till den här skivan, vilket jag förstår den är verkligen speciell. Målet var att skapa en trevlig, konstig och omtänksam musik. Han har varit med på en massa skivor och spelat in eget men känner först nu att han lyckats åstadkomma något han kan som känns rätt.. Typ motsatsen till vårt trötta samhälle och kanske därför som jag älskar det.

De är en blandning av elektroniska och akustiska instrument. En fantastik mix av ambient, new age och amerikansk minimalism som La Monte Young, Terry Riley, Jon Gibson bland andra. Han är även inspirerad av Pauline Anna Strom, Phill Niblock, Laurie Spiegel och alldeles nyligen avlidna Dominique Lawalrée. Tveklöst en av årets skivor.

 

Black Zone Magick Chant Voyage Sacrifice

Ännu en skiva på Shelter Press Black Zone Magick eller Maxim Primault som han heter har släppt ett par skivor tidigare. De har varit en blandning av jazz, dub, dancehall och elektronik. Det här är dock den jag gillar bäst, kanske för att den är lite lugnare. Tre spår, två drygt 10 minuter och en på 22. Ganska mörkt och murkigt på de två första spåren medan det tredje är något ljusare, lite Tomoko Sauvage på Discrepant typ. Deep listening rekommenderas.

Här är en intervju där han pratar lite om inspiration med Shelter Press ena halva Bartolomé Sanson.

 

Joachim Nordwall Communication is the Key

Joachim Nordwall är inblandad i så mycket bra grejer att det nästan är löjligt. Två av mina favoritskivor där han är inblandad är nog de två soloskivorna på  Entr’acte Soul Music 1 och 2. Nu släpper han en tredje, dock med ett gäng gäster. Ett sjukt gäng skulle jag vilja säga, Gabi Loconcy på två spår, hon är ett geni även om kan inte gillar att kalla folk på genier, John Duncan, Coppice, Kevin Drumm och Tim Barnes och Jeph Jerman medverkar också. Sjukt sjukt sjukt.

 

Vanessa Rossetto You & I Are Earth

Vanessa Rossetto är ännu en av mina favoriter de senaste åren. Hennes senaste skivan är utgiven på nystartade Tone Glow som ju annars är en fantastisk blogg för intressant musik och konst. Rossetto arbetar i princip alltid med field recordings, inte nödvändigtvis vackra naturljud utan det kan vara stadsljud, även människor som pratar. Den här skivan öppnar med den 22 minuter långa The Dirt  där Vanessas mamma berättar om minnen från andra världskriget. Sedan följer tre spår till mellan nio minuter och en kvart, med stråkar, oljud, kollage och field recordings. sjukt bra.

 

Broshuda You’ll Always Stay Beautiful

Broshudas förra skiva Jemi var lite av en favorit förra året, ett lite stökigare Visible Cloaks, även Fatima’s Dream var fin. Nya skivan är släppt på No Corner som ju brukar släppa bra dub, techno och grime typ. Den här består dock av två spår på 15 och 17 minuter, egentligen en 33 minuter lång meditation över internet, självhjälp där han bland annat använder textuppläsning av självhjälps-twitter-botar.

Det låter digitalt, ödsligt och vackert. ”Spend time with your parents, look up from your because one day they won’t be there”.

 

Sora Re.sort

Återutgivning av en skiva som släpptes på cd 2003. Sora aka Takeshi Kurosawa samplar och klipper ihop ett somrigt kollage.

”Soothing cut-ups and analogue collages for dreamers in the summer breeze”

Skulle kunnat låta daterad men har åldrats riktigt fin. Släppt av Mitsuko & Svetlana Records men WRWTFWW sköter distributionen, deras nästa släpp är för övrigt en riktig godbit.

 

 

 

E B U Hinge

No Corner släpper även E B U sin debutskiva. En ljuvlig mix av pop, elektronik och ambient.

 

Fabio Perletta Hesitant

Italienarien Fabio Perletta har släppt en massa bra skivor, ambient, ljudkonst, drone och elektroakustiskt typ. Har driver även etiketten 901 Editions som låt på is ett tag men som han nu dragit igång igen. Hans senaste skiva, eller kassett är dock släppt på Dinzu Artefacts.

”An attempt to present sound as it is, not attached to anything but itself, yet far away from being a document or a representation of something.”

16 korta avskalade spår av ekon, knappa rytmer, något som släpas, ljud som knappt hörs,  knäppande ljud, regn? Jag vet i fan men jag älskar det.

 

øjeRum Syv Segel/Nattesne/on the swollen lips of the horizon

Paw Grabowski aka øjeRum bor i Köpenhamn och är en sån där produktiv jäkel som släpper massa kassetter och skivor. Det håller dock alltid väldigt hög klass. Ibland är det akustiskt gitarr och sång om än tyst och väldigt långsamt, ibland kollageartad loopad ambient och ibland mer droneigt.

De senaste är släppta på Line Imprint, Eilean och Obsolete Future. on the swollen lips of the horizon består av två spår på 30 respektive 22 minuter. Det är två liveimprovisationer på en synt och lite effekter. Syv Segl Obsolete Future består av sju spår som är ovanligt melodiösa. Tredje skivan Nattesne Eilean Records består av 15 kortare spår med akustisk gitarr, stråkar och drone.

Snart släpper han ännu en skiva på Shimmering Moods Records

 

 

 

 

Silentwave The Scenery That Was Forgotten

Japanske Yoshinori Noguchi har släppt ett gäng fina droneskivor och hans senaste på Rusted Tone Recordings. Fem spår på 47 minuter för den som gilla Celer och Forest Management.

Wil Bolton April Spiral

På samma etikett som ovanstående släpper Wil Bolton sin senaste skiva. Han levererar alltid. Här är en liten intervju inför senaste skivan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s